Satu Ketika Dahulu Lelaki Juga Gemar Memakai Kasut Tumit Tinggi

kasut
Share Artikel Ini !
Share on FacebookShare on TumblrShare on Google+Tweet about this on Twitter

Melihat pada zaman sekarang, wanita yang mempunyai kasut tumit tinggi sudah menjadi lumrah . Tahukah anda pada kurun yang terdahulu kasut yang bertumit tinggi menjadi aksesori yang penting untuk lelaki! Tetapi bukan sebarangan lelaki yang gemar memakai kasut bertumit tinggi, golongan yang memakai kasut sebegini ialah golongan bangsawan . Antara pemerintah yang terkenal dengan pemakaian kasut begini ialah Louis XIV of France.

louis

kredit foto : www.history.com

Louis XIV of France adalah Raja Perancis yang memerintah selama 72 tahun. Beliau percaya yang tuhanlah yang telah mengangkatnya untuk menjadi raja dan kerana itulah beliau telah memerintah secara mutlak.

banner-animation

Louis naik tahta setelah ayahnya, Louis XIII, mangkat pada tahun 1642.  Louis bertubuh pendek tetapi tegap dan tampan, beliau seperti di potret tahun 1701 dibawah memakai kasut setinggi 4 inchi.

kasut1 kredit foto : www.thefashionhistorian.com/

Menjadi Trademark bagi golongan bangsawan di Perancis pada tahun 1715-1720 untuk memiliki kasut yang bertumit tinggi, namun  semakin lama fesyen ini semakin lapuk ditelan zaman dan berakhir di kurun akhir ke-17. Mungkinkah trend ini akan bangkit semula seperti trend “hipster” yang semakin berkembang sekarang?

[PENGUMUMAN] Sedang mencari kasut sukan/sneakers/sandal yang berkualiti , up to date dan harga mampu milik? Jom kami KASOOT portal kasut online pertama di Malaysia bantu anda! Klik di sini untuk maklumat lanjut atau whatsapp Cik Zira di 012-9418249 untuk berbincang.

Share Artikel Ini !
Share on FacebookShare on TumblrShare on Google+Tweet about this on Twitter

by kasoot

Portal ini disediakan khas untuk menyebarkan sebarang informasi yang berkaitan dengan jenama-jenama kasut yang popular di dunia dan juga untuk berkongsi sebarang tips yang berguna mengenai kasut. Misi KASOOT amat mudah, sesuai dengan slogan syarikat ini “Fit Your Feet” ianya bertujuan membantu seramai mungkin rakyat Malaysia memliki kasut,sneakers, dan kasut sukan dengan harga yang mampu milik!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *