PENJAGAAN KAKI UNTUK PESAKIT KENCING MANIS

pexels-photo-9824
Share Artikel Ini !
Share on FacebookShare on TumblrShare on Google+Tweet about this on Twitter

Kadar pesakit kencing manis semakin meningkat dari tahun ke tahun. Ini kerana kurang dari segi penjagaan pengambilan makanan. Kebiasaannya penyakit kencing manis ini terjadi kepada orang tua mahupun remaja. Penyakit ini merbahaya kerana anda berada di tahap yang teruk, kaki mahupun tangan atau anggota badan anda yang lain akan dipotong untuk mengurangkan penyakit tersebut.

Namun, pesakit ini seharusnya menjaga anggota badannya terutama kaki.

pexels-photo-207677

Disini admin akan kongsikan beberapa tips yang boleh membantu anda untuk melindungi kaki anda.

Membuat pemeriksaan

doctor-patient

Lakukan pemeriksaan sekerap yang mungkin. Pemeriksaan ini bukan sahaja boleh dilakukan di hospital atau klinik, anda juga boleh melakukan nya dirumah sendiri. Gunakan cermina anda kemudian letakkan tapak kaki anda berhampiran dengan cerminn tersebut. Pastikan tiada sebarang kecelakaan. Cara ini bukan sahaja boleh digunakan untuk pesakit kencing manis malah semua orang pun boleh mencuba cara ini untuk memastikan kaki kita sentiasa bersih dan juga sihat.

Pemilihan kasut yang betul

Boy Wearing Men's Dress Shoes and Suit --- Image by © Royalty-Free/Corbis

Ini juga amat penting yang harus dititikberatkan oleh seseorang pesakit kencing manis. Kebiasaannya pesakit kencing manis, kaki nya akan mengembang atau bengkak. Jadi pilihlah kasut yang tidak terlalu ketat. Seeloknya pakai kasut yang longgar sedikit untuk mengurangkan kesakitan dan juga memberi pengudaraan yang lebih pada kaki.

Elakkan stoking ketat

old man with tall socks

Bukan kasut ketat sahaja yang harus dipertimbangkan, stoking yang ketat juga harus dielakkan dari pakai. Ini kerana stoking membantu kaki anda untuk menyelesakan sewaktu berjalan. Carilah stoking yang longgar sedikit dan juga bersesuaian dengan kasut yang anda pakai. Ini mampu mengelakkan dari kaki anda berpeluh dan juga berbau.

Ambil ubat yang disarankan

"Senior man with glasses on table strokes chin and looks thoughtfully at many pills on table in front of him. Focus on man. Frontal view, green and white color palatte."

Makanlah ubat mengikut jadual yang betul. Anda juga boleh menggunakan losyen untuk menjaga serta membersihkan kaki anda. sapukan losyen setiap hari pada waktu malam sebelum tidur atau sewaktu anda sedang berehat.

Kami dari Kasoot Team mendoakan kesihatan dan kesejahteraan yang baik untuk anda semua. Lebih baik mencegah sebelum terkena.

kasut online

BOLEH TOLONG SHARE?

Kami pasti artikel ini sangat bermanfaat untuk anda dan juga ramai kawan-kawan lain di luar sana.

Harap anda boleh tolong Share artikel ini supaya lebih ramai yang dapat info fesyen terkini 🙂

[PENGUMUMAN] Sedang mencari kasut sukan/sneakers/sandal yang berkualiti , up to date dan harga mampu milik? Jom kami KASOOT portal kasut online pertama di Malaysia bantu anda! Klik di sini untuk maklumat lanjut atau whatsapp Cik Fa di link ini untuk berbincang. Tak perlu save contact 🙂

Share Artikel Ini !
Share on FacebookShare on TumblrShare on Google+Tweet about this on Twitter

by kasoot

Portal ini disediakan khas untuk menyebarkan sebarang informasi yang berkaitan dengan jenama-jenama kasut yang popular di dunia dan juga untuk berkongsi sebarang tips yang berguna mengenai kasut. Misi KASOOT amat mudah, sesuai dengan slogan syarikat ini “Fit Your Feet” ianya bertujuan membantu seramai mungkin rakyat Malaysia memliki kasut,sneakers, dan kasut sukan dengan harga yang mampu milik!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *