Pengasas NIKE Sebagai Idola

101341880-159543969.600x400
Share Artikel Ini !
Share on FacebookShare on TumblrShare on Google+Tweet about this on Twitter

Admin rasa semua orang tahu tentang jenama kasut Nike. Nike merupakan satu brand yang terkemuka di Asia dengan slogannya iaitu “Just Do It”. Mesti ada yang belum kenal siapa pengasas Nike kan? Pengasas Nike, Philip Hampson Knight merupakan seorang hartawan Amerika. Sebelum munculnya jenama Nike ini, Philip membuka sebuah syarikat yang bernama “Blue Ribbon Sport”. Setelah “Blue Ribbon Sport” mencapai kejayaan yang sangat luar biasa, Philip melancarkan nama baru untuk syarikat beliau. Muncullah nama “NIKE” dan masih popular sehingga sekarang.

 

a973455e9df6ea88efe2ea6ede6e97f6--phil-knight-university-of-oregon

Admin juga berasa bangga setelah membaca kejayaan yang telah dikecapi oleh Philips. Jadi, disini admin nak kongsikan sedikit sifat positif dari Philips supaya kita juga dapat jadi seperti Philips suatu hari nanti.

5 perkara yang boleh dipelajari daripada perjalanan hidup pengasas Nike, Philips.

grab

Tahu ambil kesempatan

Philips merupakan seseorang yang sangat suka mengambil kesempatan. Bukan ambil kesempatan untuk perkara yang tak baik tau 😛 Beliau tidak ada pengalaman langsung tentang kasut dan bagaimana ingin memulakan perniagaan tapi beliau mengambil kesempatan dengan membentangkan kertas kerja beliau dan telah menarik minat para pelabur. Dari situ mulanya kerjaya Philips.

bisik

Pandai menilai orang

Philips pandai menilai orang dan pandai dalam memilih rakan kongsi dan juga pasangan hidupnya sendiri. Sifat ini sangat membantu beliau dalam pemilihan rakan kongsi. Macam kita juga, kalau nak cari isteri mesti cari yang baik kan? Macamtu juga lah dia 😀

“Let everyone else call your idea crazy … just keep going. Don’t stop. Don’t even think about stopping until you get there, and don’t give much thought to where ‘there’ is. Whatever comes, just don’t stop.” – Philips

376H

Memiliki obsesi

Philips merupakan seorang atlet. Jadi beliau sangat meminati dalam sukan larian jadi dari situ beliau dapat ilham untuk mengeluarkan kasut larian yang dicipta oleh beliau sendiri.

pexels-photo-70292

Mendengar pendapat orang

Kadang – kadang pendapat orang lain juga boleh digunapakai tau. Kita jangan pentingkan diri sendiri terutamanya bila bekerja dalam berkumpulan. Terima pendapat orang lain dan lakukan yang terbaik untuk diri sendiri.

man-person-people-emotions

Percaya pada diri

Dalam setiap apa yang kita lakukan kita mesti percaya pada diri kita sendiri. Idea Philips dianggap gila dan boleh membawa kegagalan pada mulanya tapi beliau tetap bersemangat untuk meneruskan apa yang dia impikan. Sama macam kita, kalau suka tengok kasut tu, beli la. Jangan tunggu lagi.

“Let everyone else call your idea crazy … just keep going. Don’t stop. Don’t even think about stopping until you get there, and don’t give much thought to where ‘there’ is. Whatever comes, just don’t stop.” – Philips

 

kasut online

 

Ini antara sifat-sifat positif yang diamalkan oleh Pengasas Nike untuk Berjaya. Sedikit sebanyak boleh kita amalkan dalam kehidupan kita. Sentiasa berfikiran positif okay semua.

 

BOLEH TOLONG SHARE?

Kami pasti artikel ini sangat bermanfaat untuk anda dan juga ramai kawan-kawan lain di luar sana.

Harap anda boleh tolong Share artikel ini supaya lebih ramai yang dapat info fesyen terkini 🙂

[PENGUMUMAN] Sedang mencari kasut sukan/sneakers/sandal yang berkualiti , up to date dan harga mampu milik? Jom kami KASOOT portal kasut online pertama di Malaysia bantu anda! Klik di sini untuk maklumat lanjut atau whatsapp Cik Farah di link ini untuk berbincang. Tak perlu save contact 🙂

Share Artikel Ini !
Share on FacebookShare on TumblrShare on Google+Tweet about this on Twitter

by kasoot

Portal ini disediakan khas untuk menyebarkan sebarang informasi yang berkaitan dengan jenama-jenama kasut yang popular di dunia dan juga untuk berkongsi sebarang tips yang berguna mengenai kasut. Misi KASOOT amat mudah, sesuai dengan slogan syarikat ini “Fit Your Feet” ianya bertujuan membantu seramai mungkin rakyat Malaysia memliki kasut,sneakers, dan kasut sukan dengan harga yang mampu milik!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *