Malaysia di Sukan Komanwel 2018

GOLD COAST, 4 April -- Kontinjen Negara memasuki ruang Stadium Carrara dengan pembawa Jalur Gemilang dari atlet lompat kijang negara, Mohamad Hakimi Ismail diikuti Ketua Kontinjen Negara, Huang Ying How serta barisan para pegawai dan atlet yang akan membawa cabaran pada temasya sukan ke-21 ini pada majlis pembukaan rasmi Sukan Komanwel Gold Coast hari ini. ?Majlis perasmian telah disempurnakan oleh Prince of Wales, Putera Charles.?Kontinjen negara terdiri daripada 178 atlet dan 95 pegawai yang mengambil bahagian pada temasya sukan itu yang membuka tirai petang ini sehingga 15 April ini. ?--fotoBERNAMA (2018) HAK CIPTA TERPELIHARA
Share Artikel Ini !
Share on FacebookShare on TumblrShare on Google+Tweet about this on Twitter

Sukan Komanwel 2018

Semalam, 4 April, berlangsungnya Majlis Pembukaan Sukan Komanwel 2018 di Gold Coast, Australia. Sukan Komanwel telah diperkenalkan sejak tahun 1930. Sukan Komanwel ini merupakan satu platform dimana gabungan antara kesemua 5 buah benua yang pernah dijajah oleh British pada zaman dahulu.image (1)

Malaya atau lebih dikenali sebagai Malaysia melibatkan diri dalam sukan komanwel ini sejak tahun 1950. Pada masa itu, Malaya telah memungut 2 pingat emas, 1 perak, dan 1 gangsa. Kontinjen Malaysia telah berjaya memungut sebanyak 36 pingat sejak tahun 1950. Itu sudah cukup membanggakan nama negara kita, Malaysia.

Peningkatan semakin ditunjukkan oleh para atlet kita sejak dari tahun 2006 dimana sukan komanwel telah berjalan di Melbourne dan pada tahun 2010, sukan komanwel di New Delhi, Malaysia telah berjaya memungut 12 pingat emas.

asian_games_opening_malaysia_flag_bearer_nicol_david_20140920

 

0404-Commonwealth-Game-OPENING-CEREMONY-615x400

Walaupun semalam di Gold Cost diturunkan hujan, namun mereka semua masih bersemangat dalam acara pembukaan. Acara pembukaan telah bermula pada jam 6ptg waktu Malaysia. Seramai 6,000 peserta yang telah melibatkan diri dalam Sukan Komanwel pada tahun ini.

image

Malaysia juga telah menghantar seramai 178 atlet yang menyertai 14 acara sukan yang dilangsungkan. Apa yang menariknya, atlet Malaysia mengenakan pakaian rasmi negara Malaysia iaitu mereka memakai baju melayu bagi lelaki, untuk perempuan berbaju kurung berwarna merah dan juga diselitkan dengan warna biru tua dan juga kuning yang melambang warna bendera Malaysia.

Sukan Komanwel 2018 telah dirasmikan oleh Putera Wales, Putera Charles. Mari kita lihat gambar stadium yang cantik untuk sukan komanwel di Gold Coast.

image (2)

Mari kita semua rakyat Malaysia menyokong atlet kesayangan negara kita ini supaya mereka terus maju dan membawa pingat emas sebanyak yang boleh. Kami sayang Malaysia!

kasut online

BOLEH TOLONG SHARE?

Kami pasti artikel ini sangat bermanfaat untuk anda dan juga ramai kawan-kawan lain di luar sana.

Harap anda boleh tolong Share artikel ini supaya lebih ramai yang dapat info fesyen terkini 🙂

[PENGUMUMAN] Sedang mencari kasut sukan/sneakers/sandal yang berkualiti , up to date dan harga mampu milik? Jom kami KASOOT portal kasut online pertama di Malaysia bantu anda! Klik di sini untuk maklumat lanjut atau whatsapp Cik Fa di link ini untuk berbincang. Tak perlu save contact 🙂

Share Artikel Ini !
Share on FacebookShare on TumblrShare on Google+Tweet about this on Twitter

by kasoot

Portal ini disediakan khas untuk menyebarkan sebarang informasi yang berkaitan dengan jenama-jenama kasut yang popular di dunia dan juga untuk berkongsi sebarang tips yang berguna mengenai kasut. Misi KASOOT amat mudah, sesuai dengan slogan syarikat ini “Fit Your Feet” ianya bertujuan membantu seramai mungkin rakyat Malaysia memliki kasut,sneakers, dan kasut sukan dengan harga yang mampu milik!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *