Fakta Saintifik Orang Asia Tak Pakai Kasut Dalam Rumah

kasut3
Share Artikel Ini !
Share on FacebookShare on TumblrShare on Google+Tweet about this on Twitter

Omputih yang first time datang negara Asia , Malaysia specifically sebenarnya diorang ni terkejut tengok dengan budaya kita yang tak bawak masuk kasut dalam rumah. Bagi mereka budaya tu budaya lama dan kotor sebenarnya. Heh! jap lagi admin nak share  kenapa orang Asia ni memang tak bawa masuk kasut atau selipar dalam rumah dan omputih sendiri terkejut dengan reason-reason nya.

banner-animation

Sebenarnya orang Asia ni tak bawa masuk kasut dalam rumah disebabkan oleh adat dari tok nenek moyang kita dahulu lagi dan semestinya adat ni untuk pastikan kebersihan rumah kita , dah kalau terpijak taik ayam macam mane? haru dibuatnye.

kasutkredit foto:www.actfashion.com

Tahukah anda yang tapak kasut kita ni mempunyai bermacam-macam kotoran dan bakteria , dan jumlahnya seriously banyak dan mengejutkan! Megikut kajian yang telah dijalankan oleh omputih sendiri pada tahun 2008 oleh University of Arizona, lebih kurang 421,000 spesies bakteria dijumpai dekat kasut! banyak tuh! , dan dalam kajian yang dijalankan 96% daripada jumlah bakteria yang dikaji itu mempunyai coliforms, bakteria yang menunjukkan tahap kualiti air dan makanan serta turut dijumpai pada najis manusia dan haiwan yand berdarah panas.

Megikut kajian yang telah dijalankan oleh omputih sendiri pada tahun 2008 oleh University of Arizona, lebih kurang 421,000 spesies bakteria dijumpai dekat kasut!

Tambahan lagi , 27% kasut yang telah diuji didapati mempunyai bakteria E.Coli, sejenis bakteria yang juga ditemui di dalam usus manusia yang sihat. Bakteria E.Coli kebanyakannya tidak merbahaya, tetapi sebahagian daripada nya boleh menyebabkan keracunan makanan dan jangkitan yang serius.

kasut4kredit foto : www.cdc.gov

Kajian dari Microbioloist, Charles Gerba daripada University Of Arizona berkata

96% Coliform dan E.Coli bakteria yang dijumpai pada bahagian luar permukaan kasut menunjukkan kadar sentuhan yang kerap dengan permukaan yang kurang besih seperti di permukaan lantai di tandas dan juga najis haiwan diluar. Kajian juga menunjukkan bakteria dapat dikesan seperti di dalam rumah dan bilik selepas kasut telah contaminated dengan bakteria.

Membawa masuk kasut di dalam rumah juga boleh menyumbang 90-99% bakteria ke dalam rumah . Tahukah anda yang tandas awam mempunyai 2 juta bakteria untuk setiap inchi di lantai! Sangat mengerikan 🙁 , hopefully pembaca-pembaca portal kasoot.my semuanya memang dah biasa dengan budaya tinggalkan kasut di luar rumah. boleh nasihat mana-mana kawan yang suka bawak masuk kasut dalam rumah ok 🙂

BOLEH TOLONG SHARE?

Kami pasti artikel ini sangat bermanfaat untuk anda dan juga ramai kawan-kawan lain di luar sana.

Harap anda boleh tolong Share artikel ini supaya lebih ramai yang dapat belajar ilmu yang bermanfaat ini 🙂

[PENGUMUMAN] Sedang mencari kasut sukan/sneakers/sandal yang berkualiti , up to date dan harga mampu milik? Jom kami KASOOT portal kasut online pertama di Malaysia bantu anda! Klik di sini untuk maklumat lanjut atau whatsapp Cik Zira di 012-9418249 untuk berbincang.

Share Artikel Ini !
Share on FacebookShare on TumblrShare on Google+Tweet about this on Twitter

by kasoot

Portal ini disediakan khas untuk menyebarkan sebarang informasi yang berkaitan dengan jenama-jenama kasut yang popular di dunia dan juga untuk berkongsi sebarang tips yang berguna mengenai kasut. Misi KASOOT amat mudah, sesuai dengan slogan syarikat ini “Fit Your Feet” ianya bertujuan membantu seramai mungkin rakyat Malaysia memliki kasut,sneakers, dan kasut sukan dengan harga yang mampu milik!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *