Fakta Menarik Yang Membuatkan Anda Mengelamun

334_1
Share Artikel Ini !
Share on FacebookShare on TumblrShare on Google+Tweet about this on Twitter

Kaki merupakan salah satu anggota badan kita yang perlu kita ketahui. Ini kerana kaki yang membantu kita untuk bergerak dengan perlu menampung berat kita. Untuk pengetahuan semua, bentuk kaki kita semua nya berbeza-beza. Cuba lihat kaki anda dengan pasangan anda sekarang. Sama atau tidak?

Pernah kita tahu ada berapa tulang yang ada pada kaki kita? Kita ada tulang paha, tulang tempurung lutut, tulang kering, tulang betis, tulang pergelangan kaki, dan juga tulang telapak kaki.

pexels-photo-965988

Mari kita tengok fakta yang menarik yang tak pernah korang jangka selama ini!

World’s Largest Feet

Matthew-McGrory-Jangan pelik kerana ini memang benar. Matthew McGrory mendapat tahta sebagai kaki terbesar di dunia. Saiz kaki beliau adalah 28 ½ US.

Perempuan kuat berjalan

runner-race-competition-female

Betul ke perempuan kuat berjalan? Average orang perempuan berjalan lebih dari 3 batu sehari berbanding orang lelaki. Mana semua kaum adam? Benar ke tidak?

Kelenjar peluh

kaki-berbau-bau-foot-smelly

Kaki kita mempunyai lebih kurang 250,000 kelenjar peluh atau lebih sedap dipanggil “sweat glands”. Separuh dari kelembapan kaki kita dihasilkan oleh kelenjar peluh ini.

Tekanan

weigh-in-reasons-youre-not-losing-weight

Tekanan kaki sewaktu berlari adalah 4 kali dari tekanan berat badan perlari. Jaga lah kaki kita sebaik mungkin.

Kasut pertama di dunia

fur-boots

Kasut pertama didunia dicipta pada 5 juta tahun yang lalu dengan hanya menggunakan kulit haiwan kerana pada masa itu zaman ais. Kulit haiwan mampu memanaskan suhu badan kita yang kesejukan.

Kuku kaki

664xauto-ayo-rawat-kuku-anda-agar-selalu-sehat-dan-terawat-140111w

Kuku kaki dan juga kuku tangan kita akan tumbuh dengan lebih cepat dalam masa cuaca sedang panas, sewaktu kehamilan, dan juga zaman keremajaan.

Kuku kaki dan juga kuku tangan kita akan tumbuh dengan lebih cepat dalam masa cuaca sedang panas, sewaktu kehamilan, dan juga zaman keremajaan.

‘Sahabat ibarat sepasang kaki bila satu kaki melangkah yang satu harus ikut melangkah agar tidak jatuh’

Jaga lah kaki anda sebaik mungkin. Hargailah setiap anggota badan yang ada pada kita yang dah diciptakan oleh Allah. Tidak semua orang dapat bergerak seperti kita. Bersyukur dengan apa yang kita ada sekarang.

kasut online

BOLEH TOLONG SHARE?

Kami pasti artikel ini sangat bermanfaat untuk anda dan juga ramai kawan-kawan lain di luar sana.

Harap anda boleh tolong Share artikel ini supaya lebih ramai yang dapat info fesyen terkini 🙂

[PENGUMUMAN] Sedang mencari kasut sukan/sneakers/sandal yang berkualiti , up to date dan harga mampu milik? Jom kami KASOOT portal kasut online pertama di Malaysia bantu anda! Klik di sini untuk maklumat lanjut atau whatsapp Cik Fa di link ini untuk berbincang. Tak perlu save contact 🙂

 

 

Share Artikel Ini !
Share on FacebookShare on TumblrShare on Google+Tweet about this on Twitter

by kasoot

Portal ini disediakan khas untuk menyebarkan sebarang informasi yang berkaitan dengan jenama-jenama kasut yang popular di dunia dan juga untuk berkongsi sebarang tips yang berguna mengenai kasut. Misi KASOOT amat mudah, sesuai dengan slogan syarikat ini “Fit Your Feet” ianya bertujuan membantu seramai mungkin rakyat Malaysia memliki kasut,sneakers, dan kasut sukan dengan harga yang mampu milik!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *